Het verhaal áchter het verhaal moet verteld worden!

Dit gastredacteurschap is op een bijzondere wijze tot stand gekomen. Via twitter stond de oproep:    

 Untitled-1

Omdat wij van Crossmedialog altijd opzoek zijn naar nieuw schrijftalent, leuke onderwerpen en interessante artikelen, was dit een mooie kans om gastredacteur Anke Hans aan het woord te laten. Hoe het artikel verder tot stand is gekomen, vertelt ze zelf en uiteraard staat het blogartikel er vervolgens onder. Anke bedankt! (Dit artikel is eerder verschenen op haar eigen blog)

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ __ _ _ _ _ __ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _

Het verhaal áchter het verhaal moet verteld

Anita Bozelie is een duizendpoot in online media. Ze is bijvoorbeeld hoofdredactrice van Crossmedialog.nl, een blogcollectief waar deskundigen hun mening geven over nieuwemediaconcepten, zoals een televisieprogramma, een film of een boek dat op vernuftige wijze verweven is met nieuwe media.
And then BOOM an explosion!

Van memecenter.com

Anita verzocht daarom een blogpost met mijn mening over een crossmediaal product:

Untitled-2

In het geval van vrij spel ga ik voor Superhelden.nl, de interactieve spionagethriller van kinderboekenschrijver Marcel van Driel; een boek verwoven met een online game en andersom.

Superhelden.nl is inmiddels 6000 keer gekocht. En niet alleen door jonge boekverslinders. Marcel kreeg ook volwassenen, gamers en dyslecten aan het papier. En jonge lezers aan het gamen.

Hoe?

Nog voordat hij een letter geschreven had publiceerde Marcel op 3 november 2010 een blogpost genaamd ‘Waanzinnig Plan’. En een tweet die luidde: “Uitgever met lef gezocht om samen met mij een Waanzinnig Plan uit te voeren”.

Online en offline peilde hij interesse voor z’n Plan, verstuurde e-mails, maakte afspraken, zoog iedere respons op en hield geïnteresseerden via zijn blog en Twitter op de hoogte van de vorderingen alsmede de keuzes die de kop opsteken bij de zwangerschap van een crossmediaal product.

Door zijn online publiek bij de keuzes achter het verhaal in spé te betrekken waren er al honderden geïnteresseerd in Superhelden.nl, nog maanden voordat het zou verschijnen.

Vervolgens begon Marcel met het schrijven van het kinderboek. Daarin spelen kinderen over de hele wereld het spel Superhelden.nl. De beste spelers mogen door naar de geheime levels op het eiland Pala. Maar dat eiland bestaat echt. De beste spelers van de game worden zelfs naar Pala ontvoerd, om er tegen hun wil opgeleid te worden tot Superhelden op internationale missies.

Tegelijkertijd ontwikkelde Marcel de game die de hoofdpersonen in het boek spelen. Die kan iedereen spelen, en zo het verhaal van het boek volgen. Je maakt een Streetview-tocht door Utrecht, gaat onder zee, maakt bommen onschadelijk en ontdekt het eiland Pala.
Tijdens de creatie van z’n boek en game verloor Marcel z’n publiek niet uit het oog. Integendeel. Hij vroeg z’n twittervolgers om hulp bij het zoeken van locaties in Utrecht en het vertalen van zinnen in het Turks en het Pools. Liet z’n volgers Superhelden.nl proeflezen en gametesten. 3700 geïnteresseerden stemden op een favoriete omslag voor het boek, vertelt Marcel hier.

Dankzij zijn publiek is Marcels Superhelden.nl een vernuftige combinatie van belevingen geworden, waar het mediakanaal ‘offline boek’ het mediakanaal ‘online game’ versterkt, en andersom.

En kinderboek of niet, omdat z’n publiek structureel betrokken was bij de geboorte van het crossmediale product praatte z’n publiek erover, op Twitter en op Facebook. Ze kochten het, lazen het, en raadden het aan aan hun volgers en vrienden. Hielpen hem zo aan gratis PR.
In tijden van contentovervloed is het niet meer het verhaal dat het verschil maakt.

Het verhaal áchter het verhaal moet verteld.

Over deze gastredacteur


Anke
 Anke @ankehans 

Freelancend in online media, momenteel nijverig @fastmoving,@ELvertalen en @ShareThePost. Blogt op vrijdag over nieuwe media, maar alleen op jullie verzoek → storify.com/ankehans

 

The following two tabs change content below.

Gastredacteur

Crossmedialog is altijd op zoek naar nieuwe artikelen en onderwerpen die wetenschappelijke kennis op een laagdrempelige en praktische manier uitleggen. Wij zijn ook erg trots dat andere hun kennis met ons en jullie willen delen. Wil je ook gastredacteur worden? Neem dan contact met ons op!

3 thoughts on “Het verhaal áchter het verhaal moet verteld worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *